Välj din ort

Aron Anderson – Möjligheternas man

Artisten

Han har klättrat uppför Kebnekaise och Kilimanjaro – i rullstol och med kryckor. Han har simmat över Ålands hav – med bara armarna. Ordet omöjligt existerar inte i Aron Andersons vokabulär. Istället ser han möjligheterna i allt han gör.

Aron Anderson har, under sina 30 år, varit med om mer än de flesta upplever under en hel livstid, både med– och motgångar. Det började när han som sjuåring fick diagnosen cancer i ländryggen och var tvungen att genomgå en jobbig cellgiftsbehandling och smärtsam operation. Ett ingrepp som för alltid skulle förändra Arons liv. Operationen gjorde att han överlevde men ledde samtidigt till att han förlorade funktionen i båda benen och blev rullstolsbunden.
– I början var det självklart supertufft att inte kunna springa runt, spela fotboll och leka som mina kompisar. Jag hade ju alltid varit så aktiv och älskat alla sorters idrott. Men en dag fick jag se Paralympics på TV och då insåg jag – det där vill jag göra!

Aron testade flera olika idrotter och blev snabbt riktigt bra i friidrott. Så bra att han inom några år med hård träning hade nått Sverigeeliten i sin åldersklass. Efter ytterligare några år nådde han sin dröm. Det blev till slut hela fyra Paralympics och flera andra mästerskap innan kroppen sa stopp.
– Inför Paralympics i London 2012 började min höft krångla. Efter flera undersökningar visade det sig att höften var ur led och en operation krävdes. Det var ofarligt men ­tyvärr satte det stopp på min elitkarriär, berättar Aron. I det vakuum som uppstod när Aron, som hade tränat så länge på elitnivå, helt plötsligt inte kunde hålla på med sin sport öppnade sig plötsligt en helt ny möjlighet.
– Min kompis utmanade mig att bestiga Kebnekaise. Jag tyckte först att han var galen. Hur skulle jag, som satt i rullstol och bara kunde släpa mig fram på kryckor, kunna bestiga ­Sveriges högsta berg?
Men tanken växte inom Aron och den 1 ­augusti 2013 nådde han toppen på Kebnekaise, som första person någonsin i rullstol.
– Det var en fantastisk känsla att, efter så många timmars slit, äntligen nå toppen. Där och då insåg jag att jag ville fortsätta med detta.
Det har blivit många fler äventyr sedan dess. Idag är Aron en fullfjädrad äventyrare. På merit­listan finns allt från bestigning av Kilimanjaro och Trolltunga till att ha tagit sig till Sydpolen och simma över Ålands hav. Aron ­låter inget stå i vägen för sina drömmar.
– Jag väljer att inte se min rullstol som ­hinder utan som en möjlighet. Jag vill utmana mina gränser. Jag mår ju så bra när jag får göra det här!

Du har massor av energi och ett enormt driv. Var kommer det ifrån?
– Jag har alltid varit envis och någonstans på vägen har jag insett att livet blir så mycket roligare om man verkligen vågar göra det man vill. Det har kanske med min bakgrund att göra. Jag insåg väldigt tidigt att livet kan vara kort. Förutom alla de imponerande äventyr han har genomfört är Aron även en flitigt anlitad motivationsföreläsare. Han talar om hur man kan nå sina mål och maximera sin potential. 2016 vann han utmärkelsen ”Årets föreläsare”.
– Jag älskar att träffa folk, inspirera och dela med mig av mina erfarenheter. Att visa att det kanske inte är så jobbigt ändå, trots allt. Det beror på hur man väljer att se på saker, säger Aron och fortsätter:
– Att vinna i livet handlar mycket om uthållighet och att inte slås ned av misslyckanden, att orka fortsätta när man stöter på hinder. För det kommer vi alla att göra. Men väljer man att se det positiva i situationen istället blir det så mycket enklare.

På arons bucketlist finns en hel mängd äventyr. Han drömmer bland annat om att lära sig hoppa fallskärm med rullstol, att segla över Atlanten och att cykla i Bolivias saltöken. Lite närmare i tiden ligger de två Vasaloppen han ska köra i år – Nattvasan och vanliga Vasa­loppet. Och i sommar ska han försöka sig på Ö till ö – han måste först bara klura ut hur han ska få med sig rullstolen i vattnet när han simmar, ­eftersom all utrustning måste bäras med vid ett swimrun. Men det ska nog lösa sig, för ingenting är ju omöjligt för Aron!
– Livet handlar inte om vad vi har för förutsättningar utan vad vi faktiskt gör med dem vi har!

.

Andra inlägg som du kanske gillar

ArtistenLäs mer
Prövande, lärande och levande – nyckeln till utveckling1980 tal i Göteborg. Som ung förhandlingsdirektör i koncernledningen på ett investmentbolag har Christer Olsson nått karriärtoppen. Den perfekt sittande Armanikostymen, de välputsade Bruno Magli-skorna och den närmast drömlika lönen sänder signaler om en fröjdefull … Läs mer
ArtistenLäs mer
Höga berg & djupa havHon har bestigit den högsta bergstoppen i varje världsdel och har slagit världsrekord i fridykning – med ett dyk ned till 126 meter. Möt Annelie Pompe, en urstark äventyrare som hämtar sin kraft i naturen. Läs mer
ArtistenLäs mer
Högspänning med koppling till verklighetenI höstas utsågs hon till ”Årets deckarförfattare”. Det betyder att Emelie Schepp lär ha uppnått ett av målen med sitt skrivande: att skapa upplevelser hos läsarna. Läs mer
ArtistenLäs mer
Humor med budskapÖzz Nûjen har starka åsikter och är inte rädd att säga vad han tycker. Hans mål är att roa, oroa och ge publiken många ahaupplevelser. Läs mer
ArtistenLäs mer
Mental magiHan är en mästare på att manipulera upplevelser. I ett av Henrik Fexeus experiment visar han hur miljön påverkar våra åsikter och attityder. Läs mer
ArtistenLäs mer
Jennie Walldén Mästarinnan i MalmöMed enkla medel kan man få nya upplevelser i vardagen. Jennie Walldén, Sveriges mästerkock 2013, brinner för att inspirera folk att prova att laga nya rätter. Hon gör kokböcker och lagar mat på tv, och numera lär hon också kunna inspirera genom sin nyöppnade restaur … Läs mer
ArtistenLäs mer
Lockat till garv i tre decennier. En mogen man?Ett mognadstecken för en man är att han börjar gilla whisky, anser Per Andersson. Och för en komiker är det att han börjar längta efter dramatiska roller. Själv tycker han att whisky är okej, och dramatiska roller likaså. Men humor står fortfarande högst i kurs – äv … Läs mer