Välj din ort

En kombo av konst & natur

Kundcase

I juni 2012 öppnade en unik konsthall. Två mil från centrala Stockholm ligger Artipelag, som vill bjuda på en upplevelse där konst och natur står i centrum. Riitta Östberg, vd på Artipelag, är mycket stolt över den miljö de har skapat – och konstaterar att det fortfarande är många som inte upptäckt konsthallen.

warhol

Andy Warhol, Hammer & Sickle, 1977, RGB. Fotograf: Jean-Baptiste Béranger.

Vi besöker Artipelag en vecka innan den stora och omtalade utställningen Arvet efter Andy Warhol öppnar. De salar där utställningen ska vara ser ut som en byggarbetsplats, men Riitta Östberg utstrålar enbart lugn och förväntan.
– Det kommer att bli det bästa hittills som visats här. Det är svårt att ta ett nytt grepp kring Warhol, men det har vår intendent verkligen lyckats med, säger hon. Plötsligt tittar hon ner på det sobert ljusgrå betonggolvet i den öppna foajén, och vänder sig med fundersam min till Kamila Kopecka, kundansvarig på Inspira.
– Vi måste lägga en matta eller nåt här, så att dammet från snickarnas skor inte dras ut så långt, säger Riitta. Miljön inne på Artipelag ställer speciella utmaningar på städarna som är på plats. Med stora öppna ytor och osedvanligt mycket ljusinsläpp kommer minsta smutsfläck att synas direkt. För att inte tala om alla barnhänder som lämnar avtryck på glasfasaden ut mot vattnet…
– Det gäller att vara vaksam just på det där stora glaspartiet. Där får de gå och putsa många gånger på en dag, säger Kamila.

artipelag_ovan

Artipelag från ovan. Foto: Artipelag

Riitta Östberg började på Artipelag våren 2015, och en av de saker hon har överraskats av är det stora engagemang som finns bland besökarna.
– De är så positiva och kommer spontant fram och pratar. Jag har insett att det är en effekt av att det känns mer personligt att besöka oss, jämfört med att göra ett ”vanligt” utställningsbesök. Arkitektur, design och det natursköna lite avsides läget bidrar till den känslan, men det är också frågan om att vi lägger stor vikt vid det personliga mötet. Entrépersonal, utställningsvärdar och restaurangpersonal gör alla ett bra jobb för att besökarna ska trivas, menar Riitta Östberg. Det gäller även städarna, konstaterar hon, för alla som är där och jobbar påverkar besökarens upplevelse.
– Bemötandet är otroligt viktigt. Jag brukar säga att vi är som ett femstjärnigt hotell – fast utan hotell, säger hon och skrattar.

Vår inredning och miljö är noggrant genomtänkt. Det ställer höga krav på en städleverantör hos oss, det krävs ett engagemang.

Även om besökarna är engagerade och positiva, så finns det enligt Riitta fortfarande många som inte har upptäckt konsthallen.
– Jag hör ofta besökare säga något i stil med ”wow, vilket ställe, varför har jag inte varit här förut?”. Det tar bara 20 minuter att åka hit från centrala Stockholm, men visst, det är inget som man på ett naturligt sätt passerar på väg till något annat. Det gäller att bestämma sig för att göra en utflykt hit – något som inte verkar göra någon besviken. En av dem som bestämt sig för att ta en tur ut till Artipelag är fysikforskaren och megastjärnan Stephen Hawking, som valde att avsätta tid för detta under en ledig dag vid sitt korta Stockholmsbesök hösten 2015.
– Han var helt lyrisk över möjligheterna att komma ut i naturen, att verkligen vistas i skogen. Eftersom han är förlamad och sitter i permobil är det verkligen inget han är van vid. Men här har vi satsat hårt på tillgänglighet.

Inredningsstilen på Artipelag beskriver Riitta Östberg som ”avskalad skärgårdslyx”. Här möts besökaren bland annat av tjärade fasader, en berghäll som reser sig ur golvet på restaurang Bådan, vackra betongväggar inomhus, trä som kommer från träden som växte på platsen som använts när man byggt huset. Artipelag är en plats för såväl spännande upplevelser som stillsam kontemplation, menar Riitta Östberg.
– Vår inredning och miljö är noggrant genomtänkt i varje detalj. Det ställer höga krav på en städleverantör hos oss, det krävs ett engagemang. Vi tycker att det fungerar bra med Inspira, inte minst Gech – han är en del av Artipelag! Vid vårt besök, i början av april, är det ännu inte läge att sitta utomhus någon längre stund. Men när solen börja värma allt mer kommer besökarna fylla på uteplatserna som vetter mot fjärden.
– Nytt för i år är att vi börjar med grillkvällar med kvällsöppet, så det i kombination med möjligheten att njuta av solnedgången över vattnet ser jag själv verkligen fram emot, säger Riitta.

Andra inlägg som du kanske gillar

KundcaseLäs mer
Ett hållbart samarbete i ständig utvecklingI mars 2010 gick flyttlasset från Sveavägen till nya fräscha lokaler på Lindhagensgatan och Skandias huvudkontor fick sin nya adress och Inspira fick förtroendet att utföra lokalvården. Några år senare utvecklades samarbetet till att även omfatta Skandias övriga kon … Läs mer
KundcaseLäs mer
Tre har skapat framtidens arbetsplatsSedan starten år 2000 har telekomföretaget Tre växt med en enorm hastighet och är idag pionjärer inom 3G- och 4G-teknik samt mobila tjänster. Under 2018 flyttade huvudkontoret in i en ny fastighet som har optimerats för företagets värderingar och framtida expansion. … Läs mer
KundcaseLäs mer
Välgörenhet lyfte garderobsuppdragetStockholm Live driver Nordens mest besökta  arenor och Inspira har under flera år ansvaret för lokalvården på Ericsson Globe, Hovet, Annexet och Tele2 Arena. Sedan 2018 har Inspira även tagit över garderobsuppdraget på arenorna, tack vare utvecklandet av en modern l … Läs mer
KundcaseLäs mer
Rehabilitering i världsklassDe utvecklar och driver medicinsk rehabilitering för personer med ryggmärgsskador, ortopediska skador, stroke, multipel skleros och allmän neurologi. Rehab Station Stockholm består av 300 medarbetare som tillsammans arbetar för att ge sina patienter rätt till ett bra liv. Läs mer
KundcaseLäs mer
DeLaval servar en miljon bönderSvenska DeLaval grundades 1883 och är idag en fullserviceleverantör till mjölkbönder och matproducenter världen över. Företagets huvud­kontor ligger i Tumba där även en av företagets fabriker och en testgård ligger. Inspira ansvarar för den ­komplexa städningen som … Läs mer
KundcaseLäs mer
Svanenmärkta städtjänster skapar trivsel på Com Hems huvudkontorPå Com Hems nya huvudkontor i centrala Stockholm har 720 av företagets medarbetare sin hemvist. Att lokalerna är rena och fräscha är inte bara viktigt för medarbetarnas hälsa, utan det bidrar även till ett positivt helhetsintryck hos externa besökare. ServiceCompagn … Läs mer
KundcaseLäs mer
Fokus på första intrycketMed 18 byggvaruhus i Sverige och 150 000 unika artiklar har BAUHAUS blivit en av branschens välkända giganter. Men visste du att rena och fräscha varuhus är en del av framgångskonceptet? Eftersom kundens första intryck sätts i främsta rummet, har städningen blivit e … Läs mer
KundcaseLäs mer
Sveriges största museianläggningNaturhistoriska riksmuseet i Stockholm är Sveriges största museianläggning som besöks av ett par tusen personer varje dag. Att ansvara för museets lokaler med sina unika samlingar är ett flerdimensionellt uppdrag som ställer högra krav på Inspira. Läs mer