Välj din ort

Högspänning med koppling till verkligheten

Artisten

I höstas utsågs hon till ”Årets deckarförfattare”. Det betyder att Emelie Schepp lär ha uppnått ett av målen med sitt skrivande: att skapa upplevelser hos läsarna.

Det finns en rad kända refuseringar inom litteraturen: i Sverige är det främsta exemplet när Bonniers tackade nej till att ge ut Astrid Lindgrens Pippi Långstrump år 1944. Kungen av skräcklitteratur, Stephen King, fick också kämpa tappert – han fick över 30 refuseringsbrev från olika förlag innan något förlag började intressera sig för hans debutroman Carrie. Och när JK Rowling skickade ut manuset till den första Harry Potter-boken var det ett dussintal förlag som tackade nej innan ett relativt litet förlag gav historien om den unge magikern en chans. Emelie Schepp kan med rätta läggas till raden av refuseringar som mer än ett förlag lär ha ångrat i efterhand. När hon försökte att få något bokförlag att nappa på manuset till debutboken Märkta för livet fick hon snabbt ett ”nej” – och tröttnade sedan efter ett halvår på att vänta på svar från de andra förlag som hon hade skickat det till. Hon bestämde sig för att ge ut boken på egen hand och var noga med att allt från korrekturläsning till formgivning skulle vara perfekt utfört.

Innan Märkta för livet släpptes låg försäljningsrekordet bland så kallade egenutgivare på 16 000 exemplar av en bok. Det var också en debutbok, och det är en anmärkningsvärt hög siffra med tanke på att de flesta debutanter inte lyckas nå upp till 1 000 sålda exemplar. Emelie Schepp slog snabbt det tidigare rekordet. På ett halvår hade Märkta för livet sålt i 40 000 exemplar. Nu, några år senare, har försäljningen passerat 500 000 exemplar med råge – och det enbart i Sverige.

En stor del av Emelie Schepps drivkraft är att skapa upplevelser hos läsaren, säger hon.
– Jag vet ju själv hur fascinerande det kan vara att bli underhållen på ett sätt som gör att det känns som att man upplever saker i en annan värld än den man lever i. Jag tittar mycket film, och inspireras ofta av udda och starka karaktärer, säger hon. I hennes böcker är åklagaren Jana Berzelius den återkommande huvudpersonen. Emelie Schepp har medvetet gett henne en stark karaktär med en komplex bakgrund som stundtals driver henne att agera utanför lagens gränser.

Jag är livrädd för döden. ”Det är något jag får leva med.

– Det som många lockas av i böckerna är nog Jana Berzelius person. Hennes karaktärsdrag kan man mycket väl tänka sig hitta hos någon verklig person, men samtidigt agerar hon ibland på ett sätt som inte alltid är realistiskt. Det är viktigt för Emelie Schepp att personerna som hon skriver om – även de som har begått brotten
– framstår som mångfacetterade.
– Precis som vi människor är i verkligheten. Jag vill skapa igenkänning genom att visa att personerna i boken är komplexa, att de inte alltid är lätta att förstå.

Även miljöer och handling har förankring i verkligheten, visar det sig. Brotten utspelar i Norrköping, där Emelie bodde med sin familj fram till för något år sedan.
– Norrköping är en perfekt deckarstad! Jag försöker beskriva miljöerna så autentiskt som möjligt, det är något som jag själv tycker är givande när jag läser spänningslitteratur. Den där kopplingen till verkligheten ger det en extra nerv. Inspiration till handlingen får Schepp från verkliga händelser.
– Idén till berättelsen i Vita spår fick jag till exempel när jag läste om en man som kom in på Skavsta flygplats med magen full av heroinkapslar. När det gäller Jana Berzelius så hade jag bestämt att hon inte skulle ha en normal uppväxt, och när jag läste enartikel om barnsoldater så fick jag inspiration till hennes historia.

Hon har valt att skriva inom deckargenren bland annat för att kunna använda spänningen som ett sätt att bidra till upplevelser hos läsaren.


Hennes böcker utspelar sig fortfarande i Norrköping, trots att hon själv har flyttat därifrån.

– En bra deckare ska ha intressanta karaktärer och en fängslande inledning. Sedan ska läsaren lockas att hela tiden vända blad, det kan gärna finnas något som ger en tydlig ”puls” i berättelsen
– till exempel en klocka med tiden som tickar ner. För mig är också slutet avgörande, det är de sista sidorna som kan ge läsaren en känsla som håller sig kvar ett bra tag efter boken är utläst. Hennes böcker har också alltid klassiska ”deckargåta”-inslag med gåtor som låter läsaren få vara lite av en detektiv själv – och sedan känna förhoppningsvis sig nöjd över att ha kunnat lista ut svaret lagom långt före Jana Berzelius och poliserna har gjort det.

Debutboken märkta för livet gavs ut sommaren 2013, och den skrev Emelie Schepp samtidigt som hon arbetade heltid som projektledare i reklambranschen – och levde ett familjeliv med man och två småbarn. Numera är det författandet som är heltidssysslan, och hon brukar lägga upp arbetet med skrivande på förmiddagen och redigering, administration, förlagskontakter, intervjuer med mera på eftermiddagen. Förra hösten fick hon sin – hittills – största utmärkelse när hon deltog på den internationella deckarfestivalen Crimetime Gotland. Där delas nämligen ”Årets deckarförfattare – Läsarnas pris” ut, då läsarna själva har nominerat och röstat fram sin favorit. Några av de andra nominerade till priset var Camilla Läckberg, Lars Kepler, Viveca Sten och Mari Jungstedt, så konkurrensen var milt uttryckt rätt hård.
– Inför festivalen fick jag veta att jag var en av de nominerade, och när jag såg de andra namnen så var jag helt säker på att jag inte skulle vinna. Jag visste ingenting förrän de ropade upp mitt namn… det var en svårbeskrivlig känsla i det ögonblicket, en fruktansvärd chock och glädje på samma gång. När jag gav ut den första boken på eget förlag var det bara jag och min man som trodde på den. Men vi valde att satsa och priset visar att vi satsade rätt. Att bli hyllad på det här sättet av sina läsare, det är nog det största som kan hända.

I augusti 2017 släpps Emelie Schepps nya bok Pappas pojke. Hon avslöjar att historien börjar med att en liten pojke ringer till sin pappa som är på väg hem och skräckslagen berättar han att någon har tagit sig in i familjens hus. Det är det sista pappan hör från pojken innan han försvinner spårlöst. Det blir förstås ett fall för Jana Berzelius som samtidigt kontaktas av en man som sitter i häktet, och när Jana väl går med på att träffa honom kastas hon rakt in i en kamp på liv och död… Just döden är något som Emelie Schepp har ett laddat förhållande till. Kanske oväntat laddat för att vara deckarförfattare:
– Jag är livrädd för döden. Jag hade nog hoppats att skräcken inför döden skulle bli mindre med åren när jag skrev så mycket om den – men så verkar det inte bli, det är något jag får leva med.

Emelie tipsar!

Några vägar till kulturupplevelser i bokform:
”Serien om polisen Harry Hole av Jo Nesbö, särskilt Snömannen och Gengångare.”
På tv/streaming:
”Jag ser just nu på säsong tre av ”The Killing” (Netflix) som jag verkligen kan rekommendera.”
Ur musikens värld:
”Jag växte upp med Kent och vet inte hur många gånger jag som tonåring satt och sjöng falskt till deras låtar på mitt rum. Jag är fortfarande ett stort fan, men skulle nog beskriva mig själv som mer av en allätare i dag.”

Andra inlägg som du kanske gillar

ArtistenLäs mer
Prövande, lärande och levande – nyckeln till utveckling1980 tal i Göteborg. Som ung förhandlingsdirektör i koncernledningen på ett investmentbolag har Christer Olsson nått karriärtoppen. Den perfekt sittande Armanikostymen, de välputsade Bruno Magli-skorna och den närmast drömlika lönen sänder signaler om en fröjdefull … Läs mer
ArtistenLäs mer
Aron Anderson – Möjligheternas manHan har klättrat uppför Kebnekaise och Kilimanjaro – i rullstol och med kryckor. Han har simmat över Ålands hav – med bara armarna. Ordet omöjligt existerar inte i Aron Andersons vokabulär. Istället ser han möjligheterna i allt han gör. Läs mer
ArtistenLäs mer
Höga berg & djupa havHon har bestigit den högsta bergstoppen i varje världsdel och har slagit världsrekord i fridykning – med ett dyk ned till 126 meter. Möt Annelie Pompe, en urstark äventyrare som hämtar sin kraft i naturen. Läs mer
ArtistenLäs mer
Humor med budskapÖzz Nûjen har starka åsikter och är inte rädd att säga vad han tycker. Hans mål är att roa, oroa och ge publiken många ahaupplevelser. Läs mer
ArtistenLäs mer
Mental magiHan är en mästare på att manipulera upplevelser. I ett av Henrik Fexeus experiment visar han hur miljön påverkar våra åsikter och attityder. Läs mer
ArtistenLäs mer
Jennie Walldén Mästarinnan i MalmöMed enkla medel kan man få nya upplevelser i vardagen. Jennie Walldén, Sveriges mästerkock 2013, brinner för att inspirera folk att prova att laga nya rätter. Hon gör kokböcker och lagar mat på tv, och numera lär hon också kunna inspirera genom sin nyöppnade restaur … Läs mer
ArtistenLäs mer
Lockat till garv i tre decennier. En mogen man?Ett mognadstecken för en man är att han börjar gilla whisky, anser Per Andersson. Och för en komiker är det att han börjar längta efter dramatiska roller. Själv tycker han att whisky är okej, och dramatiska roller likaså. Men humor står fortfarande högst i kurs – äv … Läs mer