Välj din ort

Humor med budskap

Artisten

Özz Nûjen har starka åsikter och är inte rädd att säga vad han tycker. Hans mål är att roa, oroa och ge publiken många ahaupplevelser.

Som en virvelvind stormar han in på ROAs kontor, agenturen som han själv varit med och grundat, lite försenad och med andan i halsen, direkt från repetitionerna av nya föreställningen Rikard III på Södra teatern i Stockholm.
– Det gick verkligen inte bra på repetitionerna i dag. Det tyckte varken jag eller min regissör, men det är ju också ett slags resultat, säger Özz Nûjen när han sjunker ner i soffan med en kopp kaffe ”svart som min själ”. I samma veva tillägger han att alla reaktioner ju faktiskt är bra, även de dåliga.
– Det är samma sak oavsett om jag kör ett ståupp-gig eller när jag skriver en krönika. Bara jag får en reaktion – positiv eller negativ – så vet jag att jag har fått ett resultat av det jag gör. Det värsta
vore att inte få någon reaktion alls.

För trots att Özz Nûjen är känd för de flesta som en grymt rolig ståuppkomiker, som inte räds att skämta om någonting, så är ståuppscenen bara en av hans arenor. Han är lika bekväm med att leda och producera radioprogram som att skriva krönikor, manus eller föreläsa om mångfald. För Özz handlar det om att förmedla sina tankar och åsikter och belysa en del av allt det som händer i vår omvärld.
– Jag är otroligt engagerad i vårt samhälle och brinner för att förändra. Det spelar ingen roll om jag gör det med teater, stand up, film, radio eller krönikor – det är bara olika scener för det jag vill förmedla. Ett uttalat mål är att skicka med publiken, lyssnaren eller läsaren ett antal aha-upplevelser – eller ”åh fan”-upplevelser, som han uttrycker det.
– När jag får din tid och uppmärksamhet så vill jag göra något av det. När man har upplevt mig ska man känna att man har lärt sig något nytt, även om sig själv, och samtidigt skrattat sig nästintill harmynt.

Men det har inte alltid varit självklart att scenen skulle bli hans arbetsplats. Som åttaåring kom han tillsammans med sin familj som flykting till Sverige från Kurdistan. En flykt som var både farlig och skrämmande för en liten pojke. Efter den långa resan hamnade familjen till sist i Rinkeby där Özz växte upp. I skolan var han vetgirig och duktig. Drömmen var länge att bli astronaut. Men det satte en viss studievägledare stopp för när det var dags att söka till gymnasiet. ”Såna som du blir det ingenting av”, sa hon och grusade Özz dröm. Det ledde till att han tappade taget under en period och gick från högsta betyg i grundskolan till att knappt klara sig genom gymnasiet. Tonåren blev en stökig tid med mycket bråk och ”tjafs”. Men när Özz gjorde lumpen uppe i Boden fick han en insikt om vad han ville göra med sitt liv.
– Jag förstod att jag ville göra saker som jag tycker är viktiga, angelägna och roliga – och till det behöver jag ha en scen. Sedan kan scenerna se lite olika ut och jag kan göra det i olika formationer, men jag vet att jag vill förmedla ett budskap. Insikten i Boden ledde till att Özz sökte till Calle Flygares teaterskola och några år efter examen där började han med stand up på Engelen i Gamla stan.
– Jag jobbade som diskplockare och brukade munhuggas med artisterna som körde teatersport. Så småningom fick jag också chansen att testa lyckan på scenen.

Jag är inte provokativ! Jag säger ju bara som det är.

På den vägen är det. I år firar han 15 år som ståuppkomiker och har haft flera stora föreställningar bland annat ”Dålig stämning”, ”Statsminister Özz Nûjen” och just nu ”Sveriges historia” som han kör ihop med kompisen och kollegan Måns Möller. Den röda tråden är mixen av allvar och skämt. För det är med humor som man bäst får fram ett allvarligt budskap, menar Özz.
– När jag pratar om humor är jag väldigt allvarlig, det är jätteviktigt för mig. Jag skulle aldrig skoja bort humor! Samma sak gäller när du ska föra fram allvaret, då går det lättare med humorns hjälp. Hans brinnande intresse för omvärlden tar sig uttryck på många sätt. Själv kallar han sig ”nyhetsnarkoman” och berättar att text-tv-appen är favoriten i mobilen. Kurdernas sak, feminismen och rasismen – Özz Nûjen har åsikter om det mesta och hans engagemang går inte att ta miste på. De som kommer för att se hans föreställning Rikard III kommer få med sig en hel del tankar hem, lovar han.
– Vi lever i en farlig tid med många mörka makter. Vi måste välja mellan det goda och det onda. Om du tror att du kan stå vid sidan om och inte behöva välja eller ta ställning, då har du redan tagit ställning för det onda. Men trots att han inte räds att skämta om varken rasism, kungahus, politiker eller vapenexport så vill han inte kalla sig provokatör.
– Jag är inte provokativ! Jag säger ju bara som det är. Det är de som ljuger som är provocerande.

Han är övertygad feminist och anser att genuslära borde vara lika självklart som historia eller religion att lära sig i skolan.
– Det är bara att se sig omkring – årets Nobelpris gick 100 procent till män. Att inte någon ens reagerar eller agerar! Det visar att feminismen har lång väg kvar att gå. Trots att allvaret ständigt är närvarande i samtalet med Özz Nüjen så vore han inte den han är om inte humorn också glimtade igenom med jämna mellanrum. Mitt i det allvarliga samtalet skämtar han till det och drar sitt karaktäristiska, medryckande skratt. Att han är varm och har ett gott hjärta är uppenbart, även om spjuvern i honom gärna spetsar till saker och ting.
– Livet är för kort för att ta allting på för stort allvar helt enkelt. Vi lever bara en gång och så håller vi på och är elaka mot varandra. Vad tjänar vi på det? Försök vara snäll istället – allt annat är resursslöseri!

 

Andra inlägg som du kanske gillar

ArtistenLäs mer
Prövande, lärande och levande – nyckeln till utveckling1980 tal i Göteborg. Som ung förhandlingsdirektör i koncernledningen på ett investmentbolag har Christer Olsson nått karriärtoppen. Den perfekt sittande Armanikostymen, de välputsade Bruno Magli-skorna och den närmast drömlika lönen sänder signaler om en fröjdefull … Läs mer
ArtistenLäs mer
Aron Anderson – Möjligheternas manHan har klättrat uppför Kebnekaise och Kilimanjaro – i rullstol och med kryckor. Han har simmat över Ålands hav – med bara armarna. Ordet omöjligt existerar inte i Aron Andersons vokabulär. Istället ser han möjligheterna i allt han gör. Läs mer
ArtistenLäs mer
Höga berg & djupa havHon har bestigit den högsta bergstoppen i varje världsdel och har slagit världsrekord i fridykning – med ett dyk ned till 126 meter. Möt Annelie Pompe, en urstark äventyrare som hämtar sin kraft i naturen. Läs mer
ArtistenLäs mer
Högspänning med koppling till verklighetenI höstas utsågs hon till ”Årets deckarförfattare”. Det betyder att Emelie Schepp lär ha uppnått ett av målen med sitt skrivande: att skapa upplevelser hos läsarna. Läs mer
ArtistenLäs mer
Mental magiHan är en mästare på att manipulera upplevelser. I ett av Henrik Fexeus experiment visar han hur miljön påverkar våra åsikter och attityder. Läs mer
ArtistenLäs mer
Jennie Walldén Mästarinnan i MalmöMed enkla medel kan man få nya upplevelser i vardagen. Jennie Walldén, Sveriges mästerkock 2013, brinner för att inspirera folk att prova att laga nya rätter. Hon gör kokböcker och lagar mat på tv, och numera lär hon också kunna inspirera genom sin nyöppnade restaur … Läs mer
ArtistenLäs mer
Lockat till garv i tre decennier. En mogen man?Ett mognadstecken för en man är att han börjar gilla whisky, anser Per Andersson. Och för en komiker är det att han börjar längta efter dramatiska roller. Själv tycker han att whisky är okej, och dramatiska roller likaså. Men humor står fortfarande högst i kurs – äv … Läs mer