Välj din ort

Lockat till garv i tre decennier. En mogen man?

Artisten

Ett mognadstecken för en man är att han börjar gilla whisky, anser Per Andersson. Och för en komiker är det att han börjar längta efter dramatiska roller. Själv tycker han att whisky är okej, och dramatiska roller likaså. Men humor står fortfarande högst i kurs – även om hans drömroll är något oväntad…

När jag var med i luckan på julkalendern, tyckte jag det var ascoolt. Det tycker jag fortfarande.

Trots att Per Andersson har ett par år kvar innan han fyller 40 år, så har det gått nästan tre decennier sedan han började uppträda som komiker. Vid tio års ålder var scenen tvättstugan hemma i Mölndal – eller Balltorp närmare bestämt – och han blir lite fundersam när han får frågan om vad han ville skapa för upplevelser hos publiken:
– De skulle garva… det går säkert att göra hundra analyser om varför man vill det. Men jag tror inte att det har varit konstigare än så. Jag vill få folk på gott humör. Han beskriver det som att han blir ”hög på god stämning”. Som barn märkte han också hur hans idoler skilde sig från kompisarnas.
– Det vanliga var att man ville vara en superhjälte som Stålmannen eller en skicklig idrottare, som dåtidens Zlatan – vad de nu kan ha hetat? För mig var det Gösta Ekman och Carl-Gustaf Lindstedt som var husgudar. Tv-serien Macken bidrog till att förgylla hans uppväxt, konstaterar han.
– Jag kunde se ett Macken-avsnitt och sedan surfa i ett lyckotillstånd i en vecka.

Han har i stort sett hållit sig kvar i humorfacket ända sedan starten, men är inte främmande för att göra mer dramatiska roller. Även om han tycker att det är synd att det förväntas att man som komiker ska ”växa ifrån” humorn.
– På samma sätt som det förväntas att man ska lära sig gilla whisky när man blir äldre, så ska man börja längta efter dramatiska roller. Töntigt, har jag tänkt om bådadera. Och så satt
jag där vid 35 års ålder och sippade på en whisky i alla fall! Han tycker dock bara att maltdrycken är ”okej” – än så länge – och ungefär likadant ser han på dramatiska roller.
– Eller nä, det vore jättekul att sätta tänderna i något klassiskt dramatiskt verk. Men när jag skriver själv, då är det bara humor som gäller.

I förra årets julkalender om Barna Hedenhös fick han emellertid tona ner sina humoristiskainsatser rejält. Något som han tyckte var väldigt ansträngande.
– Jag vet att det är en hel del skådespelare som tycker att det är jobbigt att spela komedi. För mig är det tvärtom. Jag var helt slut de dagarna efter att ha tvingats vara allvarlig framför kameran!
Han gjorde – av ren reflex – ett antal försök att få lägga in små skojigheter i manuset. Men regissören fick tålmodigt konstatera att ”Nej Per, det behövs inte ett garv i den här scenen, det blir bra ändå”.
– Till slut kom vi överens om att jag kunde få snubbla ut ur studion efter tagningen, så att jag fick snubbla av mig lite. Medverkan i julkalendern är något av en milstolpe, tycker han.
– Det är ju så… etablerat och riktigt. När jag var med i luckan på kalendern, tyckte jag att det var ascoolt. Det tycker jag fortfarande – jag är väldigt stolt över det!

per2

Visst har han successivt blivit bättre på att skapa humor genom sina erfarenheter, men riktigt säker på vad som kommer att vara roligt är han ändå inte.
– Det beror ju delvis också på att jag vill utmana mig själv, och inte köra det förväntade och säkra hela tiden. Det är alltid skönt att få ett kvitto på att det funkar när jag uppträder på scenen. När det är på film eller tv kan det vara rätt hemskt. Han beskriver den plågsamma halvtimmen efter ett tv-program som han varit med i har tagit slut:
– Då har jag suttit med familjen i soffan och tittat. På ena sidan sitter frun och sover, på den andra sidan har barnen somnat. Och då undrar jag förstås: ”var det någon som tyckte något överhuvudtaget?”. För att söka ett svar på frågan ligger det närmast till hands att ta upp mobilen och kolla vad som sägs på Twitter.
– Och det blir alltid lika märkligt, för kommentarerna är så yviga där. De som älskar dig vill föda ditt barn och ge dig en miljon kronor, medan de som hatar dig vill slita ut ditt hjärta och dra det upp och ned längs gränderna i Gamla stan.

Och det är just i Gamla stan vi möts för intervjun, dit han tagit sig från det nuvarande hemmet i Täby.
– Vi har valt att testa Stockholm ett tag. Det är ju mer som händer här än i Göteborg, det går inte att komma ifrån. Men det är absolut inte säkert att vi blir kvar, vi får se. Under fotograferingen i de där gränderna där hjärtat skulle släpas är det mer än en förbipasserande som blir glad av att se honom – och ber att få ta en bild tillsammans med honom. När en av beundrarna traskar iväg kommer Per plötsligt på svaret på en av frågorna han fick tidigare under intervjun, nämligen om vilken som är hans drömroll.
– Det måste vara att få spela i en riktig amerikansk actionrulle. Eller jag vet: jag vill spela Bond-skurk! Fast jag undrar… det skulle väl sluta med att jag skulle lägga in en massa skämt och så blir jag någon konstig Joker-typ till slut…

Andra inlägg som du kanske gillar

ArtistenLäs mer
Prövande, lärande och levande – nyckeln till utveckling1980 tal i Göteborg. Som ung förhandlingsdirektör i koncernledningen på ett investmentbolag har Christer Olsson nått karriärtoppen. Den perfekt sittande Armanikostymen, de välputsade Bruno Magli-skorna och den närmast drömlika lönen sänder signaler om en fröjdefull … Läs mer
ArtistenLäs mer
Aron Anderson – Möjligheternas manHan har klättrat uppför Kebnekaise och Kilimanjaro – i rullstol och med kryckor. Han har simmat över Ålands hav – med bara armarna. Ordet omöjligt existerar inte i Aron Andersons vokabulär. Istället ser han möjligheterna i allt han gör. Läs mer
ArtistenLäs mer
Höga berg & djupa havHon har bestigit den högsta bergstoppen i varje världsdel och har slagit världsrekord i fridykning – med ett dyk ned till 126 meter. Möt Annelie Pompe, en urstark äventyrare som hämtar sin kraft i naturen. Läs mer
ArtistenLäs mer
Högspänning med koppling till verklighetenI höstas utsågs hon till ”Årets deckarförfattare”. Det betyder att Emelie Schepp lär ha uppnått ett av målen med sitt skrivande: att skapa upplevelser hos läsarna. Läs mer
ArtistenLäs mer
Humor med budskapÖzz Nûjen har starka åsikter och är inte rädd att säga vad han tycker. Hans mål är att roa, oroa och ge publiken många ahaupplevelser. Läs mer
ArtistenLäs mer
Mental magiHan är en mästare på att manipulera upplevelser. I ett av Henrik Fexeus experiment visar han hur miljön påverkar våra åsikter och attityder. Läs mer
ArtistenLäs mer
Jennie Walldén Mästarinnan i MalmöMed enkla medel kan man få nya upplevelser i vardagen. Jennie Walldén, Sveriges mästerkock 2013, brinner för att inspirera folk att prova att laga nya rätter. Hon gör kokböcker och lagar mat på tv, och numera lär hon också kunna inspirera genom sin nyöppnade restaur … Läs mer