Välj din ort

Prövande, lärande och levande – nyckeln till utveckling

Artisten

1980 tal i Göteborg. Som ung förhandlingsdirektör i koncernledningen på ett investmentbolag har Christer Olsson nått karriärtoppen. Den perfekt sittande Armanikostymen, de välputsade Bruno Magli-skorna och den närmast drömlika lönen sänder signaler om en fröjdefull framgångssaga. Men Christer Olsson går ändå omkring med en gnagande känsla av att vara en bluff. Därför ägnar han mycket tid åt studier, i övertygelsen om att mer kunskap ska skydda honom från att bli ”avslöjad”. Det är dock inte en kurs till eller en bok till som blir lösningen, utan ett uppriktigt samtal. Christers dåvarande mentor påpekar nämligen att han borde gå till en psykolog istället för att plugga. När adepten snabbt replikerar med ”Det är inget fel på mig”, säger mentorn något som kommer att förändra Christers liv.
– Min mentor sa så här till mig: ”Det är helt riktigt att det inte är något fel på dig, men det begriper inte du. Just därför behöver du träffa en psykolog.” Under psykologsamtalen började jag förstå hur min barndom hade påverkat mig och hur drivkrafter som kompensation och revanschism hade tagit mig till min dåvarande position. Den insikten gjorde att jag blev oerhört fascinerad av psykologi och började förkovra mig i ämnet, berättar Christer.

När Christer bara var fyra år förlorade han sin mamma i cancer och elva år senare gick hans pappa ur tiden i samma sjukdom. Trots det oerhört sorgsamma i föräldrarnas tidiga bortgång, anser Christer att han på det hela taget har haft en lycklig uppväxt. Genom livet har han haft olika mentorer; lite äldre personer med ”facit på livet” som han själv säger.
– Min första mentor var morbror Peo, den andre var Arne Hansson på Volvo där jag började arbeta efter nionde klass för att kunna försörja mina yngre bröder. Arne tipsade om att gå med i facket och vara en ”krånglig
jäkel” där, så att de skulle köpa över mig till arbetsledarsidan och ge mig arbetsledningsutbildning och ingenjörs utbildning. Jag gjorde som han sa och utbildningarna blev starten på min karriärresa, säger Christer och fortsätter:
– Självklart önskar jag att jag hade fått dela livet med mina föräldrar, men deras bortgång har också gett mig värdefulla färdig heter. När mamma dog fick jag vara hemma hos farmor och farfar på dagarna eftersom pappa försörjde sig ute på havet som fiskare. Grannarna och alla runt omkring brydde sig verkligen om mig. Det gjorde att jag fick en grundtillit till människor och blev intuitivt duktig på att veta hur jag kunde få kärlek och mat hos andra vuxna än mina föräldrar. Under de åren utvecklade jag en enorm sensibilitet, förklarar Christer.

  

Det var just sensibiliteten som i vuxen ålder skulle göra Christer till en mycket skicklig förhandlare och sedermera även visa vägen in i de ansedda bolagen och upp på de stora föreläsningsscenerna. Christer förlitar sig nämligen alltid på sitt gehör när han coachar och föreläser; han känner in mottagarna för att kunna ge dem vad just de behöver. Eller som han själv uttrycker det: först förstå, sen göra sig förstådd. Manus och PowerPoints finns aldrig med när Christer möter sin publik och han menar att han föreläser tillsammans med åhörarna, inte för dem. Men hur kommer det sig då att den 30-årige Christer lämnade näringslivets topp för att inspirera och hjälpa andra?
– Jag blev intervjuad i en affärstidning och berättade om bluffsyndromet, den där känslan av att känna sig som en liten ”fiskarpojk” från Öckerö som inte kan så mycket som alla tror. Efter att den artikeln publicerades blev jag kontaktad av vice vd:ar och ekonomichefer som sa att de kände likadant. De frågade om jag kunde besöka deras företag och berätta mer eftersom de hade på känn att fler inom företaget bar på samma känsla. Plötsligt fick jag betyda något helt annat för människor än vad jag hade gjort tidigare. Det gav mig en sådan otrolig tillfredsställelse att jag ville börja jobba med att leda och inspirera andra, förklarar Christer.

Så småningom skulle det visa sig att ”fiskarpojken” hade en lysande förmåga att förenkla komplexa saker på ett sätt som inspirerar och manar till både eftertanke och handling. Idag är Christer en av Nordens mest anlitade föreläsare som även coachar ledare och ledningsgrupper. Oavsett vilka mottagarna är har han några käpphästar som han ofta återkommer till. En av dem är att allt som inte utvecklas kommer att avvecklas.
– Att bara behålla ger ingen energi. Därför är det så viktigt att hela tiden fortsätta utvecklas. Här är det väldigt viktigt att vara medveten om att det inte finns något ”rätt” sätt. Du måste hitta ditt sätt. Vägen dit är att vilja; att vara en prövande, lärande och levande människa. Det handlar ofta om att göra lite mer eller lite mindre av det du redan gör – inte sluta eller börja med något. Einstein menade att den som gör samma sak varje dag och förväntar sig ett nytt resultat är definitionen av en idiot. Det ligger mycket i det, menar Christer.

Ett annat viktigt budskap är ”Du vet mer än du vet att du vet”. Christer träffar nämligen många som bär på en känsla av otillräcklighet, i en tid då färre personer ska göra mer på kortare tid än någonsin tidigare, dessutom till högre kvalitet och till lägre kostnad. Känslan av otillräcklighet tolkar många, helt felaktigt, som brist på kunskap.
– Alla människor har massor av omedvetna kunskaper; den verkliga förmågan är alltid större än den upplevda. Stress skapas när det uppstår obalans mellan upplevda krav och upplevd förmåga. När du blir medveten om hur mycket kunskap som egentligen finns inom dig, får du en större tilltro till din egen förmåga vilket skänker en oerhörd trygghet. Den nyvunna insikten gör att många kan gå från att veta till att faktiskt göra.

”Vi borde lära och inspireras mer av varandra och fråga oss hur vi kan jobba tillsammans.”

Det kanske mest aktuella budskapet är det Christer kallar för tillsammansprojektet, ett betydligt mer socialt hållbart sätt att leva och verka på än många tenderar att göra idag. Enligt Christers sätt att se är det helt fel att vi idag uppfostrar ungdomar till att bli starka, självständiga individer.
– Vi måste hitta tillbaka till urkraften i livet som tillsammansprojekt, som vi är programmerade för. När vi levde i flock fungerade det så att du gör det som du är bra på, medan andra gör det som de är bra på. När alla bidrar med sina olika kompetenser blir flocken stark och du känner dig behövd, det är hela idén med att vara människa. Vi borde lära och inspireras mer av varandra och fråga oss hur vi kan jobba tillsammans.
Ett ypperligt exempel på ett tillsammansprojekt är att Christer, som har dyslexi, har lyckats ge ut tre böcker. Samarbetet med copywritern Fredrik Jerlov gjorde det möjligt.
– Fredrik sammanfattar mina budskap och skapar kärnfulla texter på en liten yta. Inför den första boken hade jag skrivit ett utkast på 48 sidor, det blev åtta sidor i boken efter att Fredrik hade bearbetat texten, säger Christer och skrattar.
– Samarbetet med Fredrik visar tydligt hur vi kan dra nytta av varandras färdigheter. Du behöver inte vara bra på allt, bli istället riktigt bra på din grej. Det som du är mindre bra på finns det andra som kan göra.

Andra inlägg som du kanske gillar

ArtistenLäs mer
Aron Anderson – Möjligheternas manHan har klättrat uppför Kebnekaise och Kilimanjaro – i rullstol och med kryckor. Han har simmat över Ålands hav – med bara armarna. Ordet omöjligt existerar inte i Aron Andersons vokabulär. Istället ser han möjligheterna i allt han gör. Läs mer
ArtistenLäs mer
Höga berg & djupa havHon har bestigit den högsta bergstoppen i varje världsdel och har slagit världsrekord i fridykning – med ett dyk ned till 126 meter. Möt Annelie Pompe, en urstark äventyrare som hämtar sin kraft i naturen. Läs mer
ArtistenLäs mer
Högspänning med koppling till verklighetenI höstas utsågs hon till ”Årets deckarförfattare”. Det betyder att Emelie Schepp lär ha uppnått ett av målen med sitt skrivande: att skapa upplevelser hos läsarna. Läs mer
ArtistenLäs mer
Humor med budskapÖzz Nûjen har starka åsikter och är inte rädd att säga vad han tycker. Hans mål är att roa, oroa och ge publiken många ahaupplevelser. Läs mer
ArtistenLäs mer
Mental magiHan är en mästare på att manipulera upplevelser. I ett av Henrik Fexeus experiment visar han hur miljön påverkar våra åsikter och attityder. Läs mer
ArtistenLäs mer
Jennie Walldén Mästarinnan i MalmöMed enkla medel kan man få nya upplevelser i vardagen. Jennie Walldén, Sveriges mästerkock 2013, brinner för att inspirera folk att prova att laga nya rätter. Hon gör kokböcker och lagar mat på tv, och numera lär hon också kunna inspirera genom sin nyöppnade restaur … Läs mer
ArtistenLäs mer
Lockat till garv i tre decennier. En mogen man?Ett mognadstecken för en man är att han börjar gilla whisky, anser Per Andersson. Och för en komiker är det att han börjar längta efter dramatiska roller. Själv tycker han att whisky är okej, och dramatiska roller likaså. Men humor står fortfarande högst i kurs – äv … Läs mer