Välj din ort

Traditioner & visioner

Kundcase

Stockholm Spårvägar förvaltar en gammal tradition med spårvägstrafik på Djurgården och Lidingö. När spårvägen i Stockholm utökas är samarbetet med Inspira en del av utvecklingen.


Som barn stod Stefan Widén och tittade med stora ögon på spår- och tunnelbanevagnar – nu jobbar han med spårvagnar på heltid. Här i samtal med arbetsledaren Yusuf Tuncer.

Arbetet är i full gång i vagnhallen på Djurgården i Stockholm. Spårvagnar från olika tidsepoker har setts över under vintern och är redo för att åter ta resenärer mellan Norrmalm och Djurgården. Det skruvas, bankas och rengörs. Efter att spårvägstrafiken i Stockholm lades ner 1967 bestod Svenska spårvägssällskapets Stockholmsavdelningens verksamhet till största del av att fika och minnas svunna tider. Tills en dag 1989 då det dök upp ett brev på posten med en förfrågan.
– Det stod: Vi tänkte öppna en museispårväg på Djurgården, har ni lust att driva den?, berättar Stefan Widén, infrastrukturansvarig på Stockholm Spårvägar.

De tackade ja och sedan 1991 rullar åter spårvagnar i Stockholm. I dag driver de museispårvägen, reguljärtrafik på Djurgårdslinjen och sedan 2015 trafik på Lidingöbanan.
– När vi vann upphandlingen om Lidingöbanan och Spårväg City så kände vi att det krävdes en aktör som kunde samordna städningen av vagnar, perronger och vagnhallar. Vi letade efter ett långsiktigt samarbete. Någon som kunde leverera efter våra krav men också hade resurserna att ge det lilla extra vid behov, säger Stefan. Efter en upphandling där fyra företag var inbjudna, valde de Inspira eftersom de hade lämnat den förmånligaste offerten, konstaterar han.

Inspira kom in hösten 2016 och har sedan dess hand om att städa perronger och vagnhallarna på Djurgården och Lidingö. Dessutom rengör de museivagnarna.
– Arbetet med museiföremålen, som de här vagnarna faktiskt är, är kanske det mest utmanande. Det gäller att ha förståelse för den historiska delen och hjälpa oss att vårda vagnarna. Kvaliteten måste vara på topp för de här gamla vagnar är det som folk ser och där har Inspira en väldigt stor del i våra resenärers upplevelse.

Kvaliteten måste vara på topp! -Stefan Widén

Stefan går runt och visar spårvagnarna, bland annat cafévagnen som rullar på helgerna. Den har rengjorts för årets premiärtur, golvet blänker och det är lätt att färdas flera decennier bakåt i tiden. Stora glaspartier, många och vackra trädetaljer och tidsenliga skyltar. När de ska städas kräver varje vagn sin metod.
– Ibland får man gå tillbaka till gamla tekniker och metoder. Som med de här träribborna av ek i golvet på vagnarna. I stället för att dammsuga använder vi en speciell borste som kommer ner mellan ribborna. Det är effektivare och blir tillräckligt rent, säger Stefan.


”Det är något helt speciellt. Jag har fått lära mig mycket nytt om gamla metoder”, säger Khalid Ait Lahbib som städar museivagnarna.

Den väl fungerande kommunikationen har varit en av de viktigaste delarna i samarbetet sedan Inspira kom in, menar han.
– Dialogen är det viktigaste. Att båda parter känner att man kan ge och ta. Så länge det finns engagemang. Våra ledord är vision och tradition och de går att applicera på allt vi gör här. Han berättar att de i företaget har en tydlig inställning att vilja hjälpa varandra; om det uppstår ett problem så löser de det.
– Vi kände att Inspira har den kapaciteten och det intresset. Men vi är också öppna för förändringar. Kan Inspira göra saker på ett effektivare sätt utan att tumma på kvaliteten så blir vi bara glada, säger Stefan.

Andra inlägg som du kanske gillar

KundcaseLäs mer
Ett hållbart samarbete i ständig utvecklingI mars 2010 gick flyttlasset från Sveavägen till nya fräscha lokaler på Lindhagensgatan och Skandias huvudkontor fick sin nya adress och Inspira fick förtroendet att utföra lokalvården. Några år senare utvecklades samarbetet till att även omfatta Skandias övriga kon … Läs mer
KundcaseLäs mer
Tre har skapat framtidens arbetsplatsSedan starten år 2000 har telekomföretaget Tre växt med en enorm hastighet och är idag pionjärer inom 3G- och 4G-teknik samt mobila tjänster. Under 2018 flyttade huvudkontoret in i en ny fastighet som har optimerats för företagets värderingar och framtida expansion. … Läs mer
KundcaseLäs mer
Välgörenhet lyfte garderobsuppdragetStockholm Live driver Nordens mest besökta  arenor och Inspira har under flera år ansvaret för lokalvården på Ericsson Globe, Hovet, Annexet och Tele2 Arena. Sedan 2018 har Inspira även tagit över garderobsuppdraget på arenorna, tack vare utvecklandet av en modern l … Läs mer
KundcaseLäs mer
Rehabilitering i världsklassDe utvecklar och driver medicinsk rehabilitering för personer med ryggmärgsskador, ortopediska skador, stroke, multipel skleros och allmän neurologi. Rehab Station Stockholm består av 300 medarbetare som tillsammans arbetar för att ge sina patienter rätt till ett bra liv. Läs mer
KundcaseLäs mer
DeLaval servar en miljon bönderSvenska DeLaval grundades 1883 och är idag en fullserviceleverantör till mjölkbönder och matproducenter världen över. Företagets huvud­kontor ligger i Tumba där även en av företagets fabriker och en testgård ligger. Inspira ansvarar för den ­komplexa städningen som … Läs mer
KundcaseLäs mer
Svanenmärkta städtjänster skapar trivsel på Com Hems huvudkontorPå Com Hems nya huvudkontor i centrala Stockholm har 720 av företagets medarbetare sin hemvist. Att lokalerna är rena och fräscha är inte bara viktigt för medarbetarnas hälsa, utan det bidrar även till ett positivt helhetsintryck hos externa besökare. ServiceCompagn … Läs mer
KundcaseLäs mer
Fokus på första intrycketMed 18 byggvaruhus i Sverige och 150 000 unika artiklar har BAUHAUS blivit en av branschens välkända giganter. Men visste du att rena och fräscha varuhus är en del av framgångskonceptet? Eftersom kundens första intryck sätts i främsta rummet, har städningen blivit e … Läs mer
KundcaseLäs mer
Sveriges största museianläggningNaturhistoriska riksmuseet i Stockholm är Sveriges största museianläggning som besöks av ett par tusen personer varje dag. Att ansvara för museets lokaler med sina unika samlingar är ett flerdimensionellt uppdrag som ställer högra krav på Inspira. Läs mer