Välj din ort

Träning som förenar

Kundcase

På Friskis & Svettis i Västerås är det sällan en lugn stund. Hit kommer gammal som ung, nybörjare och träningsveteraner. Alla med en gemensam nämnare – lusten att röra sig.

Det är onsdag förmiddag. I Friskis & Svettis lokaler i Rocklunda i Västerås råder full aktivitet. I den stora träningssalen, med elva meter till tak, håller en ledare på att ställa fram redskap för dagens lunchpass som strax börjar. I salen intill är ett svettigt cirkelträningspass redan igång och i gymmet lyfts det tyngder för fullt. Åldersspannet och formen på motionärerna är brett, vilket är signifikant för Friskis & Svettis. Hit är alla välkomna, oavsett ålder och form. I Västerås är den äldsta medlemmen 96 år, men lika ofta kommer gymnasieungdomar hit och tränar.
– Vi arbetar med glädje. Det ska vara roligt och lustfyllt att träna, inte ett tvång, säger Carina Lindbäck, träningsansvarig på Friskis & Svettis.

Att vi mår bra av att träna vet alla. Men det är inte alltid helt lätt att komma till skott. Tiden är knapp, det tar emot, schemat är fullbokat – det handlar om livspusslet rätt och slätt. Carina
Lindbäck har några kloka ord på vägen.
– Våga prioritera dig själv! Ge dig tid att hitta den träning som just du gillar. Det ska vara kul, inte ytterligare ett måste. Ta det hellre lite lättare från början än att du tar i så du tröttnar efter bara två tre gånger. På en matta står Conny Brink, lokalansvarig på Friskis & Svettis och svingar en kettlebell. Det är veckans friskvårdstimme som utnyttjas.
– Sedan jag började jobba här på Friskis för drygt ett år sedan har jag kommit igång med min egen träning igen, det är jätteskönt. Man blir inspirerad av att jobba i den här miljön och friskvårdstimmen är positiv eftersom jag klarar av träningen på dagtid och kan lägga tid och energi på andra saker när jag kommer hem.

När Conny Brink började som lokalansvarig var ett av uppdragen att se över städavtalen.
– Städningen är otroligt viktig för oss. Funkar inte den kan vi lika gärna lägga ned, säger han och berättar att medlemmarna återkopplar direkt om något har fallerat städmässigt.
– Det är bra för då kan vi åtgärda det direkt. Samma snabba dialog har jag med Inspiras arbetsledare. Vi stämmer av löpande och har en öppen dialog, därför funkar det så bra. Inspira städar samtliga tre anläggningar sju dagar i veckan och kommer ibland in extra vid speciella evenemang. Under vintern är det dessutom extrastädning på eftermiddagarna på grund av all smuts som dras in. 20 000 inpasseringar per månad gör sitt till av svett, hår, fett, proteinpulver och damm som ska bort. Dessutom ska glatta sportgolv och känsliga maskiner rengöras.
– Vi är ingen lätt kund, det blir snabbt smutsigt här och vi har många olika material och städmoment att ta hand om. Men Inspira klarar av det och är lyhörda för våra behov. Det funkar väldigt bra helt enkelt, säger Conny Brink nöjt innan han fortsätter mot cykeln för att avsluta dagens träningspass.

Carina & Connys bästa motionstips för vardagsbruk
• Om du har möjlighet
– försök träna redan under dagen. Kanske kan du träna före jobbet eller på lunchen? Då har du det avklarat och slipper gå iväg på kvällstid.
• Hitta din träningslust! Pröva dig fram och ge träningen några gånger. Misströsta inte om det inte känns hundra direkt. Testa något nytt – det finns något för alla.
• Väv in rörelse i vardagen. Cykla till jobbet, möblera din arbetsplats så du måste röra på dig ibland, till exempel när du ska hämta en utskrift i skrivaren, ställ dig upp ofta – kanske varje gång du pratar i telefon?
Ha inte en vattenflaska på skrivbordet, ta inte heller med ett vattenglas till din arbetsplats. Gå istället upp varje gång du blir törstig och gå till köket, ta ett litet glas vatten och lämna det i köket. Då får du en anledning till att röra på dig!
• Den bästa träningen är den som blir av. Det är en skröna att man måste träna minst 30 minuter för att få effekt. Tio minuters träning är bättre än noll.
• Ta trapporna; undvik hissar och rulltrappor.
• Bestäm dig för att ge dig själv tio minuter där du bara andas och fokuserar på dig själv. Ta en promenad på lunchen, både när du är ledig och när du arbetar. Sedan går du tillbaka till arbetet med syresatt och avslappnad hjärna och helt plötsligt presterar du så mycket bättre.

friskis2

Aktuella trender inom träning:
Vardagsträning
. Allt fler väver in rörelse och träning i sin vardag, som att jogga eller cykla till jobbet eller yoga på lunchen. Att använda klockor och armband för att registrera och motivera till steg och rörelse har också blivit en tydlig trend.

Uppbyggande träning. Allt fler efterfrågar träning som skapar förutsättningar för det de vill göra i livet. Därför ökar efterfrågan på uppbyggande pass som tränar bål, stabilitet och rörlighet.

Äldre och familjer. Fler äldre vill aktivera sig och dessutom ökar efterfrågan på familjeinriktad träning som lockar barn till rörelse.

Återhämtande träning. I en tillvaro med högt tempo och stressutlösta problem har efterfrågan på lugnare träningspass som mindfulness och yoga ökat rejält. Då blir träningen ett sätt att skapa den återhämtning som behövs.

Andra inlägg som du kanske gillar

KundcaseLäs mer
Ett hållbart samarbete i ständig utvecklingI mars 2010 gick flyttlasset från Sveavägen till nya fräscha lokaler på Lindhagensgatan och Skandias huvudkontor fick sin nya adress och Inspira fick förtroendet att utföra lokalvården. Några år senare utvecklades samarbetet till att även omfatta Skandias övriga kon … Läs mer
KundcaseLäs mer
Tre har skapat framtidens arbetsplatsSedan starten år 2000 har telekomföretaget Tre växt med en enorm hastighet och är idag pionjärer inom 3G- och 4G-teknik samt mobila tjänster. Under 2018 flyttade huvudkontoret in i en ny fastighet som har optimerats för företagets värderingar och framtida expansion. … Läs mer
KundcaseLäs mer
Välgörenhet lyfte garderobsuppdragetStockholm Live driver Nordens mest besökta  arenor och Inspira har under flera år ansvaret för lokalvården på Ericsson Globe, Hovet, Annexet och Tele2 Arena. Sedan 2018 har Inspira även tagit över garderobsuppdraget på arenorna, tack vare utvecklandet av en modern l … Läs mer
KundcaseLäs mer
Rehabilitering i världsklassDe utvecklar och driver medicinsk rehabilitering för personer med ryggmärgsskador, ortopediska skador, stroke, multipel skleros och allmän neurologi. Rehab Station Stockholm består av 300 medarbetare som tillsammans arbetar för att ge sina patienter rätt till ett bra liv. Läs mer
KundcaseLäs mer
DeLaval servar en miljon bönderSvenska DeLaval grundades 1883 och är idag en fullserviceleverantör till mjölkbönder och matproducenter världen över. Företagets huvud­kontor ligger i Tumba där även en av företagets fabriker och en testgård ligger. Inspira ansvarar för den ­komplexa städningen som … Läs mer
KundcaseLäs mer
Svanenmärkta städtjänster skapar trivsel på Com Hems huvudkontorPå Com Hems nya huvudkontor i centrala Stockholm har 720 av företagets medarbetare sin hemvist. Att lokalerna är rena och fräscha är inte bara viktigt för medarbetarnas hälsa, utan det bidrar även till ett positivt helhetsintryck hos externa besökare. ServiceCompagn … Läs mer
KundcaseLäs mer
Fokus på första intrycketMed 18 byggvaruhus i Sverige och 150 000 unika artiklar har BAUHAUS blivit en av branschens välkända giganter. Men visste du att rena och fräscha varuhus är en del av framgångskonceptet? Eftersom kundens första intryck sätts i främsta rummet, har städningen blivit e … Läs mer
KundcaseLäs mer
Sveriges största museianläggningNaturhistoriska riksmuseet i Stockholm är Sveriges största museianläggning som besöks av ett par tusen personer varje dag. Att ansvara för museets lokaler med sina unika samlingar är ett flerdimensionellt uppdrag som ställer högra krav på Inspira. Läs mer