Välj din ort

Välgörenhet lyfte garderobsuppdraget

Kundcase

Stockholm Live driver Nordens mest besökta  arenor och Inspira har under flera år ansvaret för lokalvården på Ericsson Globe, Hovet, Annexet och Tele2 Arena. Sedan 2018 har Inspira även tagit över garderobsuppdraget på arenorna, tack vare utvecklandet av en modern lösning som ökar besökarnas motivation att använda garderoberna. Bland annat skänker Inspira en krona  per inlämnat garderobsplagg till stiftelsen Min Stora Dag.

Ögonen tindrar på sjuårige Akram, och det pirrar i magen. Inte undra på det. Den lille pojken och hans familj har nämligen fått en personlig inbjudan till Kungliga slottet. Efter att ha blivit körda till den pampiga byggnaden i en vit limousin, har de under en högtidlig trumpetfanfar promenerat upp för slottstrappan och vidare in i Lovisa Ulrikas ståtliga matsal. Här står nu sjuåringen iklädd sina finaste kläder och väntar på Carl XVI Gustaf, tillsammans med övriga familjen. Mötet har Akram förberett genom att tillverka en tavla som han ska överräcka i samband med det tal som han tänker hålla för Kungen. Talet handlar bland annat om att familjen fick fly från Syrien för tre år sedan och att Akram kort därefter fick veta att han har cancerformen leukemi. Sjukdomen har sedan dess inneburit en mycket svår kamp för familjen i allmänhet och för Akram i synnerhet.

Per Karlsson VD Inspira lämnar över Inspiras check till Jennifer McShane, Generalsekreterare Min Stora Dag

Till slut kommer han, Kungen, livs levande. Handskakningen, talet och minglet med Sveriges regent flyter på med glans. Det gör även den påföljande rundvandringen i slottets festvåning där borden dagen till ära pryds av stora guldfat och fina kristallglas inför den stundande Sverigemiddagen. Efter besöket på Slottet går resan vidare mot Gröna Lund. Där avslutar Akram och hans familj den minnesvärda dagen med att ge sig i kast med de hisnande åkattraktionerna.
– Sjukvårdspersonalen hade läst sagor om kungar, drottningar, prinsar och prinsessor för Akram. En natt drömde han att han träffade Kungen och började då fundera på om den riktiga Kungen finns och vad han i så fall gör, hur han klär sig, vad han äter och så vidare.
En sjuksköterska som fick ta del av Akrams funderingar nominerade honom till en enskild Stor Dag, berättar Jennifer McShane, generalsekreterare för Min Stora Dag och den som följde med Akrams familj till Kungliga slottet.

Det stora mötet. Akram får äntligen träffa den riktiga kungen.

Akram är ett av tusentals barn som varje år får uppleva en Stor Dag, som ger extra kraft och glädje i en annars tuff vardag. Stiftelsen Min Stora Dag finansierar sin verksamhet helt och hållet med hjälp av gåvor från privat personer, företag och stiftelser. Stockholm Live och Inspira är två av de företag som skänker gåvor varje år. Stockholm Live, som driver Ericsson Globe, Hovet, Annexet, Tele2 Arena, Friends Arena samt attraktionen SkyView, har även en särskild loge i Ericsson Globe som får disponeras fritt av Min Stora Dag. Här kan barnen njuta av underhållning i lugn och ro under trivsamma former.
– Logen gör det möjligt för barnen och deras familjer att få ett lustfyllt avbrott i vardagen. Exempelvis har vi kunnat välkomna familjer där barnen har haft diagnoser som gör att stora folksamlingar kan upplevas som oerhört påfrestande. I logen har dessa familjer kunnat njuta av evenemangen utan störningsmoment och det är otroligt glädjande för oss att kunna bidra till det, berättar Johan Lindström, Senior Sales Manager på Stockholm Live.

Inspira har ansvarat för lokalvården på Stockholm Lives arenor i flera år och sedan 2018 sköter företaget även garderoberna. Av intäkterna skänker Inspira en krona per inlämnat plagg till Min Stora Dag.
– För oss är det otroligt viktigt att våra besökare upplever att det är rent och snyggt under evenemangen. Förutom att Inspira klarar städuppdraget med bravur, vilket för övrigt är otroligt imponerande med tanke på de enorma folkmassorna under evenemangen, har de även en miljöpolicy som går i linje med vår. Under 2018 valde vi att utveckla samarbetet och låta Inspira ansvara för garderoben, som liksom hygienen är en viktig del av helhetsupplevelsen för våra besökare, berättar Johan Lindström.
Kristina Toth är arbetsledare på Inspira och leder den medarbetargrupp som arbetar i garderoberna. För att optimera arbetet görs det inför varje evenemang en bedömning av intensiteten i garderoben utifrån årstid, antal sålda biljetter, målgrupp samt andel stående/sittande publik. Vanligtvis rör det sig om 15-20 medarbetare i garderoben per tillfälle, men under de riktigt stora evenemangen har så många som 40 personer arbetat samtidigt.
– Under 2018 har cirka 50 000 personer betalat garderobsavgift vilket innebär att motsvarande belopp har kunnat betalas in till Min Stora Dag, berättar hon.
– För de flesta av oss är det omöjligt att sätta sig in i vad det innebär när ett barn blir allvarligt sjukt. Det känns verkligen rätt att vi på Inspira tillsammans med Stockholm Live och alla besökare på arenorna kan bidra till en speciell dag för sjuka barn och deras familjer, säger Per Karlsson, vd på Inspira.

Det känns verkligen rätt att vi på Inspira tillsammans med Stockholm Live och alla besökare på arenorna kan bidra till en speciell dag för sjuka barn och deras familjer.

Min stora dag är den enda rikstäckande organisationen som gör skillnad för barn och unga med allvarliga sjukdomar och diagnoser. De vänder sig nu också till fler barn än tidigare. Jennifer McShane tror att stödet för Min Stora Dag kommer att öka i takt med stiftelsens ökade synlighet.
– Sedan år 2016 inkluderar vi även barn med neuropsykiatriska funktionsvariationer som exempelvis ADHD och autism, för att bredda vår målgrupp och kunna hjälpa fler barn och familjer. Ett annat mål är även att öka synligheten för att fler människor ska få ta del av den glädje som vi och våra samarbetspartners sprider – och därmed inspireras att ge gåvor. I ett ganska tufft samhällsklimat står Min Stora Dag för något genuint och viktigt. Vi ser att allt fler vill investera i med känsla, det finns enormt starka krafter i sympati och empati, berättar Jennifer McShane.

Darko Milovanovic, en av Inspiras gruppledare som sköter garderobsuppdraget för Stockholm Live


Bara i år
 har omkring 5 000 barn fått en välbehövlig paus. Bland andra har 10-åriga Norton, som har epilepsi och en CP-skada, fått dirigera en symfoniorkester på Konserthuset Stockholm. Amanda, en nioåring som har en medfödd ögonsjukdom och ett hjärtfel, har fått åka till det jättelika tropiska landet Tropical Island i Tyskland. Och 14 musikintresserade ungdomar med olika allvarliga sjukdomar och diagnoser har fått åka på musikläger i Stockholm där de fick artistcoachning och spelade in en låt tillsammans i en riktig studio. Och så Akram förstås. Vad tyckte han egentligen om besöket på Slottet?
– Han var jätteglad, en kung kan ju kännas ganska abstrakt ur ett barns perspektiv men nu fick han verkligen se och träffa Kungen i verkligheten. Familjen var också jättenöjd och oerhört stolt över sin son. Glädjande är att Akram, som tidigare har haft svårt att gå på grund av sin sjukdom, nu har börjat gå igen och har kunnat komma tillbaka till skolan. Det verkar gå åt rätt håll med tillfrisknandet, säger Jennifer McShane, som betonar värdet i att barn får uppleva genuin glädje trots sina sjukdomar och diagnoser.
– Min Stora Dag handlar om att ordna upplevelser som skapar glada barndomsminnen och tillfällen då sjukdomen kan få bli sekundär för en stund. Det ger barnen ny kraft att orka fortsätta kämpa.

Andra inlägg som du kanske gillar

KundcaseLäs mer
Ett hållbart samarbete i ständig utvecklingI mars 2010 gick flyttlasset från Sveavägen till nya fräscha lokaler på Lindhagensgatan och Skandias huvudkontor fick sin nya adress och Inspira fick förtroendet att utföra lokalvården. Några år senare utvecklades samarbetet till att även omfatta Skandias övriga kon … Läs mer
KundcaseLäs mer
Tre har skapat framtidens arbetsplatsSedan starten år 2000 har telekomföretaget Tre växt med en enorm hastighet och är idag pionjärer inom 3G- och 4G-teknik samt mobila tjänster. Under 2018 flyttade huvudkontoret in i en ny fastighet som har optimerats för företagets värderingar och framtida expansion. … Läs mer
KundcaseLäs mer
Rehabilitering i världsklassDe utvecklar och driver medicinsk rehabilitering för personer med ryggmärgsskador, ortopediska skador, stroke, multipel skleros och allmän neurologi. Rehab Station Stockholm består av 300 medarbetare som tillsammans arbetar för att ge sina patienter rätt till ett bra liv. Läs mer
KundcaseLäs mer
DeLaval servar en miljon bönderSvenska DeLaval grundades 1883 och är idag en fullserviceleverantör till mjölkbönder och matproducenter världen över. Företagets huvud­kontor ligger i Tumba där även en av företagets fabriker och en testgård ligger. Inspira ansvarar för den ­komplexa städningen som … Läs mer
KundcaseLäs mer
Svanenmärkta städtjänster skapar trivsel på Com Hems huvudkontorPå Com Hems nya huvudkontor i centrala Stockholm har 720 av företagets medarbetare sin hemvist. Att lokalerna är rena och fräscha är inte bara viktigt för medarbetarnas hälsa, utan det bidrar även till ett positivt helhetsintryck hos externa besökare. ServiceCompagn … Läs mer
KundcaseLäs mer
Fokus på första intrycketMed 18 byggvaruhus i Sverige och 150 000 unika artiklar har BAUHAUS blivit en av branschens välkända giganter. Men visste du att rena och fräscha varuhus är en del av framgångskonceptet? Eftersom kundens första intryck sätts i främsta rummet, har städningen blivit e … Läs mer
KundcaseLäs mer
Sveriges största museianläggningNaturhistoriska riksmuseet i Stockholm är Sveriges största museianläggning som besöks av ett par tusen personer varje dag. Att ansvara för museets lokaler med sina unika samlingar är ett flerdimensionellt uppdrag som ställer högra krav på Inspira. Läs mer
KundcaseLäs mer
Två varv runt jorden – varje dygnDet kollektiva resandet i Östergötland ökar. Bara det senaste året har östgötarna gjort nästan 30 miljoner resor med Östgötatrafiken. Sedan några månader tillbaka är det Inspira som ansvarar för underhåll och tillsyn av Östgötatrafikens samtliga hållplatser. Läs mer