Städrobotarna har mognat och blivit konkurrenskraftiga alternativ till traditionell, manuell städning. En robot frigör tid för städpersonalen, som därmed kan ägna sig åt mer kvalificerade uppgifter – resultatet blir en bättre städleverans!
Det var länge sedan robotar förknippades med mer eller mer mindre människoliknande metallfigurer. Nu har vi vant oss vid att diskreta maskiner kan ta hand om till exempel gräsmatteklippning eller dammsugning av golven hemma. Nu har tekniken utvecklats tillräckligt för att även yrkesmässig städning ska kunna utföras med maskinkraft. I Solnahallen har Lennart Karlsson från Blue Ocean Robotics ställt upp en apparat som påminner om en kombimaskin, fast utan handtag.
– En viktig detalj i denna typ av städrobot är sensorerna. Den här varianten är utrustad med en lasersensor som enkelt uttryckt håller koll på var den befinner sig, kompletterade med infraröda sensorer för att upptäcka till exempel trappor. Den har också ultraljudssensorer som tillsammans med lasersensorn gör att den upptäcker nya hinder i sin väg, till exempel människor, och smidigt tar sig förbi dessa för att fortsätta sitt städuppdrag, berättar Lennart Karlsson. Han konstaterar att det påminner om tekniken som finns i gräsklipparrobotar, men här är den förfinad och utvecklad för att kunna styra en städrobot som kan utföra i princip samma arbetsuppgifter som en traditionell kombimaskin.
– De uppgifter som lämpar sig bäst för den här typen av städrobotar är stora ytor som sporthallar, lager, skolor, köpcentrum och sjukhus. Den kan väja för människor, men städar förstås som mest effektivt om det är folktomt.
I samband med robotisering dyker det alltid upp farhågor om att arbetstillfällen kommer att försvinna.
– Det har alltid funnits sådan oro i teknikskiften, det ser vi genom historien när till exempel jordbruket eller den tunga industrin automatiserades. Men effektivisering är en förutsättning för ekonomisk utveckling, och det är ju idag ingen som ser något negativt med att man införde jordbruksmaskiner eller industrirobotar i till exempel bilindustrin, säger Lennart Karlsson. Han tror att de städleverantörer som är mest kreativa i utnyttjandet av den tid som frigörs med hjälp av städroboten kommer att vara de stora vinnarna.
– Detta skapar utrymme för innovation då medarbetarna slipper en del av de monotona arbetsuppgifterna och istället kan ägna sig åt mer kvalificerade arbetsuppgifter hos kunden – Vilket i sin tur kommer att leda till att höja städyrkets status.